top of page
EX_post_1920.png

Στην τέταρτη ατομική του έκθεση, ο Ιάσων Βενετσανόπουλος συστήνεται πέρα από ζωγράφος και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και διαπραγματεύεται τον τρόπο που αυτές οι δύο πλευρές του συνυπάρχουν και αλληλοεπηρεάζονται.  

 

Παρουσιάζει από pop πολύχρωμα έργα σε μαύρο φόντο, μέχρι έργα από μελάνι σε χειροποίητο χαρτί με λεπτότητες και ποιητικές ευαισθησίες. Ακόμα ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζει ζωγραφικά έργα πάνω σε μέταλλο, που αιωρούνται ανάμεσα στη ζωγραφική και τη γλυπτική.  

 

Παράλληλα, η έκθεση πλαισιώνεται από δρώμενα που σχετίζονται με την θεραπεία και την σχέση αυτής με την τέχνη. Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να αποτελέσει η έκθεση έναν πόλο έλξης για εμπειρικό βίωμα και διανοητικό στοχασμό, γύρω από την τέχνη και την ψυχοθεραπεία, καθώς  και τον ρόλο τους στη ζωή μας, σήμερα.

website_cover_1.jpg
black and white 001.png

Τι συμβαίνει όταν παρακολουθώ ένα έργο; Τι σημαίνει όταν λέω ένα έργο μου αρέσει; Πόσο αλλάζει ένα έργο από θεατή σε θεατή; Πόσο επηρεαζει η ζωγραφική τη θεραπεία και η θεραπεία τη ζωγραφική; Πόσο θεραπευτική είναι η τέχνη και πόση τέχνη εμπεριέχει η θεραπεία; 

O Ιάσων Βενετσανόπουλος μαζί με τις Βίκυ Αδάμου, Έλενα Παπασταθοπούλου και Όλγα Ελευθερίου, σας προσκαλούν να αναζητήστε μαζί τον ενδιάμεσο χώρο, ανάμεσα στη θέαση ενός έργου τέχνης και τη συνάντηση με τον εαυτό μας

Artboard 18 copy 3-100.jpg

Παίζοντας συνδέομαι με το ανείπωτο. Η χαρά, το παιχνίδι και οι τέχνες μας βοηθούν να στρέψουμε την προσοχή σε εμάς. Ο αναλυτικός νους σταματά να φλυαρεί και ησυχάζει. Η ενέργεια αναζωογονείται. Επέρχεται η κάθαρσις. Ψευδαισθήσεις, αυταπάτες και φόβοι μας κινούν σιωπηλά στη σκιά. Το παιχνίδι, η αρχαιότερη μέθοδος εξερεύνησης του εσωτερικού εαυτού, θα αποκαλύψει αυτά που δεν ειπώθηκαν. Θα μας οδηγήσει σταθερά στο φως. Είστε προσκαλεσμένοι!

Artboard 18-100.jpg
Artboard 18 copy 2-100.jpg
Artboard 18 copy-100.jpg

Άπαξ και ολοκληρώσω ένα έργο γίνομαι και εγώ θεατής του. Το πλησιάζω με την περιέργεια μου, όπως ένα εύρημα ο αρχαιολόγος. Ξέρω ότι λέει κάτι που με αφορά, αλλά χρειάζεται να συνδεθώ μαζί του και να το αποκωδικοποιήσω ώστε να μάθω τι.  Σας προσκαλώ να σταθούμε μαζί απέναντι, ανάμεσα και ενδιάμεσα από τα έργα. Σαν αρχαιολόγοι να αποκωδικοποιήσουμε το εύρημα που ο καθένας ανασύρει ξεχωριστά από κάθε έργο και σαν παζλ να δούμε τι απρόσμενη εικόνα δημιουργείται.  Μέσα από την διερεύνηση ενός έργου πόσα κομμάτια του εαυτού μας θα συναντήσουμε που μέχρι πρότινος ήταν θαμμένα κάτω από την άμμο.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ. Είναι Παρελθόν τα τραύματα και οι μαθημένες πεποιθήσεις; Το Εδώ και Τώρα; Είναι και αυτό μια Παρανόηση; To Μέλλον είναι εδώ; ή μια προβολή προσεχώς; Όταν είμαι Παρούσα/Παρών, συνδέομαι με την ύπαρξή μου και έτσι δίνω διάρκεια στη στιγμή. Όταν είμαι Παρούσα/Παρών, το Σώμα μου γίνεται το μέσον και έτσι μπορώ και ακούω το ρυθμό του, μπορώ να κινηθώ ή να σταματήσω. Μπαίνω σε ροή. Γίνομαι ο πομπός και ο δέκτης σε μια μη λεκτική επικοινωνία που με συνδέει, μέσα από τις αισθήσεις και τα συναισθήματα μου, με την αυθεντικότητα και την αλήθεια μου, σε πραγματικό χρόνο. Το σώμα μου είναι αυτό, με σάρκα και οστά, μέσω του οποίου μπορώ να αντιληφθώ το χώρο που χρειάζομαι, ώστε να υπάρχω. Με το σώμα μου μπορώ να χαρτογραφήσω το ενδιάμεσο, για να χωρώ μαζί με τους άλλους, εμπεριέχοντας τη μοναδικότητα αλλά και την διαφορετικότητά μας. Και η Ύπαρξή μου μόνο χαίρεται, που απλά υπάρχω. Εκεί βιώνω την δική μου στιγμή, κάπου ενδιάμεσα. Εκεί γιορτάζω την πραγματική σύνδεση του πυρήνα μου με το ζωντανό μου Σώμα και τους άλλους. Εκεί χαίρομαι τη Ζωή. Αυτή είναι μια πρόσκληση/πρόκληση αυστηρά προσωπική, για τη συμμετοχή σου σε μια δημιουργική, θεραπευτική, χορογραφία αισθήσεων και συναισθημάτων.

"Limbo" ή "Όταν κοιτάω ένα έργο σε μια γκαλερί με κοιτάει κι αυτό;". Η σχέση μας με την τέχνη είναι ενεργητική ή παθητική; Υπάρχουν κοινά ανάμεσα στην ιστορία του πίνακα και τη δικη μας; Μπορεί να μιλήσει; Τι μήνυμα φέρνει; Προκύπτει συνάντηση ανάμεσα σε ένα έργο και ένα σώμα; Πώς κινείται αυτό και από τι συγκινείται; Τι είναι αυτό μας κινεί; Επηρεάζει η παρουσία μας τον χώρο μιας έκθεσης; Μήπως συνδέομαι με τους αόρατους και ορατούς άλλους; Σε αυτή την μιάμιση ώρα θα πάρουμε τον χρόνο να παρατηρήσουμε το σώμα μας ως ένα σύνολο καταγραφών, φαντασίας και ενέργειας. Με οδηγό τα έργα του Ιάσονα Βενετσανόπουλου, θα κινηθούμε στον χώρο της έκθεσης αλλά και στους ενδιάμεσους χώρους που δημιουργούνται από τους παρατηρητες. Θα εστιάσουμε στην αίσθηση, τα συναισθήματα και τις ιστορίες που αναδύονται όταν ερχόμαστε σε επαφή με το έργο του καλλιτέχνη. •Γνωριμία μέσα από τους πίνακες. •Τι βλέπω, τι υποθέτω, τι φαντάζομαι; •Επιλέγω έναν πίνακα ή αφήνω να με επιλεξει. •Αν ήταν ένα πρόσωπο ποιος/α θα ήταν; •Σύντομος Διαλογισμός Προτείνετε να έχετε άνετα ρούχα που σας επιτρέπουν να κάτσετε ή να ξαπλώσετε στο πάτωμα.

black and white 001.png
IMG_0452.png

Η Όλγα είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού σε θέματα μετανάστευσης και κοινωνικής διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου της Αλμερίας, στην Ισπανία. Επίσης είναι πιστοποιημένη Εμψυχώτρια Ομάδων με τη μέθοδο της «Συνθετικής Παιγνιόδρασης» και εκπαιδευόμενη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Τα τελευταία χρόνια έχει δουλέψει ατομικά και ομαδικά ως εμψυχώτρια, με διαφορετικά προφίλ ανθρώπων (Στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού, εκπαιδευτικούς, πρόσφυγες, ασυνόδευτους ανήλικους και φοιτητές). Ασχολείται με θέματα αστικού χώρου & περιθωριοποίησης, ζητήματα μετανάστευσης αλλά και καινοτόμες πολιτικές εκπαίδευσης. Έχει εξειδικευτεί στην υλοποίηση πρακτικών ένταξης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και στα οφέλη της διαπολιτισμικής μεσολάβησης όσον αφορά τη διαμόρφωση στρατηγικών παρέμβασης και ένταξης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Ο Ιάσων Βενετσανοπουλος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την σχολή καλών και εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ το 2009, με καθηγητή τον Κυριάκο Κατζουράκη. Έζησε ένα χρόνο στην Ινδονησία το 2008, όπως και ένα διάστημα στην Κίνα και στην Ισπανία προτού επιστρέψει στην Αθήνα το 2010. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις όπως και έχει κάνει τρεις ατομικές και τώρα την τέταρτη του στην Amalias 36. Παράλληλα ξεκίνησε τις σπουδές του ως Σύμβουλου ψυχικής υγείας το 2016 και τις ολοκλήρωσε το 2018. Έκτοτε εργάζεται ως σύμβουλος ενώ παράλληλα συνεχίζει την εκπεύδεση του πάνω στην ψυχοθεραπεία.

IMG_0223 Copy.JPG
IMG_5871 (4).jpg

Η Έλενα Παπασταθόπουλου ζεί και εργάζεται στην Αθήνα ως ΣυνΘετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Έζησε για αρκετά χρόνια στην Ιταλία. Eίναι πτυχιούχος στη Συνθετική Συμβουλευτική (Diploma in Integrative Counselling) του Οργανισμού Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας COSCA (Counselling and Psychotherapy in Scotland). Επίσης είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ Εμπειρίες που θησαύρισαν τις αναζητήσεις της και τις αποσκευές της, είναι μεταξύ άλλων η Σπουδή του Κλασσικού και Σύγχρονου χορού, η διδασκαλία και η συμμετοχή της σε τουρνέ και παραστάσεις με χορευτική ομάδα στην Ιταλία και η Χοροθεραπεία. Όπως η ίδια επισημαίνει “…ανάμεσα στα πολλά ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τα ταξίδια στην Ανατολική Αφρική με φώτισαν εκτυφλωτικά με ένα φως που καταργεί χώρο και χρόνο. Το φως της πληρότητας. Σε μια μυστική συνεύρεση του μέσα με το έξω, του ανθρώπου με την Φύση, όπου αίσθημα, αίσθηση και στοχασμός ενώθηκαν”. Η ενασχόλησή της με την φωτογραφία είναι μια ακόμα πηγή χαράς στη καθημερινότητά της.

Βίκυ Αδάμου είναι σκηνοθέτις, ηθοποιός, θέατρο παιδαγωγός, καθώς και εκπαιδεύτρια κίνησης και διαλογισμού. Το 1996 πήρε το πτυχίο της, από τη Δραματική σχολή Αθηνων του Γεωργίου Θεοδοσίαδη και είναι τελειόφοιτος Δραματοθεραπεύτρια στο κέντρο ψυχοθεραπείας "Το Έρμα" Το 1992 ολοκλήρωσε σπουδες στη σχολή εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών της Ελένης Βακαλό. Έχει υπάρξει δίπλα σε δασκάλους και θεραπευτές Ιωάννα Γραμματικούλη, Alain Ratié ακολουθώντας πρακτικές όπως: Yoga Za Zen, Time Therapy, Processwork, Healing Meditation, QiGong Shen. Το 2008 συνδημιούργησε το δίκτυο παραστατικών τεχνών Κινητήρας όπου υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια ως το 2015 αναλαμβάνοντας μεγάλες δράσεις με πολιτιστικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Σήμερα συνεχίζει τις δράσεις της με τη δική της εταιρία Life after Death Theatre Company.* Έχει συνεργαστεί με τους φορείς ΚεΨυΠα Λόγω ψυχής, Το Δίκτυο των Ανθρώπων που Ακούν Φωνές, το κέντρο ψυχικής υγείας Ροή, την Gender Alliance Initiative, την Artogether,Βαμβακού Revival στη Σπάρτη Terrasse Ensemble στην Ελβετία, στην εκπαίδευση μέσω του θεάτρου, σε καλλιτεχνικά αλλά και ερευνητικά πρότζεκτ Το 2022 με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκλήρωσε την έρευνά για το θέατρο, πάνω στο διττό ρόλο δημιουργού/περφόρμερ όπου συμμετείχαν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες.

Με την επιλογή σας να συμμετέχετε στα δρώμενα της έκθεσης συμφωνείτε να είστε παρόντες σε διαδραστικές δράσεις, που όμως σε καμία από αυτές δεν υποχρεούστε να συμμετάσχετε περισσότερο από όσο επιθυμείτε. 

 

Κανένα από τα δρώμενα δεν είναι επίσημο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Είναι το προσωπικό βίωμα και σκέψεις του κάθε ένα γύρω από την τέχνη και την προσωπική αναζήτηση.

bottom of page